Skip to main content

Kış Lastiği

By 10/01/2020Aralık 20th, 2021Uncategorized

Başlığı okuyan yazıyı okumaz belki ama olsun ben yazmaya, anlatmaya ve kullandırtmaya teşvik etmek için her daim anlatacağım.

Anlatmanın ya da hatırlatmanın şöyle bir faydası olduğunu düşünüyorum. Lastik pazarının büyüklüğünü göz önüne aldığınızda bugün internete kış lastiği yazsanız, ilk kırk sayfa satış kanalı, markaler, kampanyalar şeklinde sıralanacaktır. Sürücüler doğruyu öğrendikçe tabii ki bunlara ihtiyaç var. Pazar ne durumda? Fiyatlar ne? Dört lastik alana ne hediye veriliyor? Ama önce doğru bilgilerle donatılmamız lazım ki doğru yolu bulalım.

Kış lastiği kullanımı ne zaman başlar?

1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında uygulanan bir uygulamadır. “Neden tarihi var bunun” diye soracak olursanız, kamu kurum ve kuruluşlarında takma zorunluluğu söz konusu. Ayrıca şehirler arası yolcu ve yük taşımacılığı yapan ticari vasıtalarda da zorunluluk var. Üstelik bu yıl artan cezalarla kış lastiği kullanmayanları 715 TL para cezası bekliyor.

Tabii bunların hepsi otoyolda, karayollarında, şehir içi yollarda ve hususi otomobillerde inisiyatif yerel idareye verilmiş durumda. Valilik istediği anda kış lastiğini zorunlu tutabilecek ama zaten her ne kadar maliyeti düşünülünce soru işareti olsa da toplum çıkarları düşünülüp mutlaka kullandırmaya teşvik edilmelidir. Bir kış lastiksiz aracın yolda kalması, arkasındaki birkaç kış lastikli aracında yolda kalmasına sebep olur. Kanunla tarihleri belli olsa da, örneğin Erzurum, Van gibi kışın çok erken geldiği şehirlerde 1 Aralık’ı beklemeden lastiklerimizi taktırabiliriz. Lastikler sadece karlı zeminde değil, +7 derece ve daha soğuk kuru asfaltta da mevsim lastiklerinden fazla tutunma sağlayacaktır. Aynı oranda Antalya, Marmaris gibi şehirlerde kış lastiği kullanımı çok da bir şey değiştirmeyecektir. Aksine onların bunu kullanmamasını bile tavsiye edebiliriz.

Neden takmalıyız?

Kış lastiği, +7 derece ve altı ısılarda ne kadar fazla performans sağlıyor ise sıcaklık arttıkça ve 10 derece ve üstünü görmeye başladıkça tutunma, fren ve manevra zaafiyeti de başlayacaktır. Özellikle hızlı girilen virajlarda otomobil kafadan açıp kaza riski artacaktır.

Bu gibi durumlarda ne yapmak lazım? Bize en fazla soru gelen durumdur; güney şehirlerinde nasıl bir uygulama yapalım ya da dört mevsim lastiklerinin etkisi nedir?

Aslında dört mevsim lastiği diye bir şey yoktur. Öyle olsa kış lastiği diye bir şey olmazdı. Bu lastikler kar-kış durumu dışında, kuru ve soğuk asfaltta yaz lastiklerine göre daha iyi tutunma sağlayan lastiklerdir. Gelişen teknoloji ile beraber tabii ki güney şehirlerinde tavsiye edilir. Ancak asla İç Anadolu, Kuzey ve Doğu’da tavsiye etmediğimizin altını çizerim.

Kış lastiğini bu denli farklı kılan sebep ne?

Birkaç etken var, bununla ilgili öncelikle lastiğin hamuru çok yumuşak. Soğuk kış koşullarında çalışma ısısına daha rahat ulaşabilmesi için deseninde çok fazla kılcal kanal bulunması ve bu kanalların tutunmaya büyük etkisi…

Kış mevsiminde zorunlu otomobil kullanacak olan trafiğin paydaşlarına kış lastiklerini güvenle otomobil kullanmaları için şiddetle tavsiye ederim.

Güvenli sürüşler!

08508850

WhatsApp'la Bilgi Al