Merhaba kartal yürekli motosiklet sevdalıları, yaz aylarının gelmesiyle motosiklet üzerinde daha fazla zaman geçireceğimiz muhakkak. Bu aylarda motosiklet üzerinde karşılaşabileceğimiz bazı tehlikelere dikkatinizi çekmek istiyorum.
Genellikle büyük şehirlerde belediyeler tarafından yapılan peyzaj çalışmaları, yollarda seyir halindeyken etrafı seyreden insanlar için gayet güzel görünse de, bu bitkilerinin yaz aylarından hayatlarına devam edebilmesi için yapılan sulama çalışmaları biz motosiklet sürücüleri için potansiyel tehlike yaratabilmektedir.
Lastiklerimiz üzerinde bulunan toz, kuru zeminden bir anda ıslak zeminle temas edince bir anda çamurlaşır ve kaygan bir hal alabilir. Bu durumda hızınızı mutlaka azaltmalı ve ani frenlemeden kaçınmalı, belli bir süre hızınızı düşük süratte tutmalısınız.
Özellikle uzun yol yapacak motosiklet tutkunlarının dikkat etmesi gereken bir diğer konu ise otoyol dışındaki yollarda bizleri bekleyen tehlikelerdir. Genellikle karayolları tarafından yapılan fizibilite yollara çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Asfalt yerine kullanılan çakıl taşı ve üzerine dökülen ziftin, aşırı sıcaklarda erimesinden kaynaklanabilecek sorunlardır. Motosiklet lastiklerimizin yerle olan tutuş özelliğini azaltıp kayganlaştırabileceğinden bu yollarda çok dikkat edilmesi gerekmektedir.
Yaz aylarında kullanılan ekipmanlarınızı da doğru seçtiğinizden emin olmalısınız. Montunuzu, eldiveninizi, botunuzu, kasınızı (havalandırma kanalları iyi olanları tercih edin), pantolonunuzu yazlık tekstil ürünlerden yana kullanmanızda fayda var.
Bir diğer husus ise kaskın camını açarak yol almaktır. Yaz aylarında börtü böceğin daha fazla olabileceğini göz önünde bulundurarak kaskın camından bir anda içeri girebilecek bir arının başınıza ne gibi sıkıntılar açabileceğini tahmin bile edemezsiniz. Bu gibi bir durumda panik yapmadan soğuk kanlılığınızı koruyarak motosikletinizi kenara çekip içeri giren sinek arı vb gibi haşerelerden kendinizi kurtarabilirsiniz.
Bir kartal gibi yollarda iyi seyirler…