Skip to main content

İkinci el motosiklet alırken kendinize uygun motosikleti, uygun fiyatla bulup sağını solunu servisinize göstermekle iş bitmiyor. Tabii ki birçok püf noktası var. İlerde başınızın ağrımaması için, mutlaka satın alındığı andan itibaren devrinin alınması gerekir. Eğer herhangi bir sebeple o an için devir almak mümkün olmuyorsa, motosikleti aldığımız kişinin her an ulaşılabilecek biri olması; ya da en azından tanıdıklar vasıtasıyla kolayca bulunabilecek biri olmasında fayda vardır. Aksi takdirde devrini almak istediğimizde, üzerine kayıtlı olan kişiye ulaşamayıp devrini almakta zorluklar yaşanabilir. Böyle durumlarda en önemlisi motosikleti satmak istediğimizde değerini kaybedeceği gibi, satmakta çok büyük güçlükler yaşarız.
Temiz kağıdı ihmale gelmez. Bir diğer önemli konu da; motosikleti satın alırken, satıcıdan motosikletin temiz kağıdını istemektir. Eğer bu mümkün değilse, ruhsatın aslı veya fotokopisiyle vergi dairesine giderek motosikletin bilgilerine ulaşmak lazımdır. Böylece o zamana kadar motosikletin süre gelen bir vergi borcu olup olmadığını, hacizli olup olmadığını anlamak mümkün olacaktır.
Eğer satıcı iseniz. Eğer motosikleti satacak kişi bizsek, yine mutlaka motosikletin devrini satıcıya vermeliyiz. Eğer vermezsek sattıktan sonra oluşacak vergi borcu, ruhsat sahibi biz olduğumuz için bize yansıyacaktır.

Yine yaşadığım bir olayı anlatmak istiyorum. İkinci el motosiklet satın alan bir arkadaşım motosiklet sahibinin köprüden kaçak geçiş yaptığı için binlerce YTL’lik cezasına maruz kalmıştı.

Teknik konulara gelince, bunlar işin kağıt üzerindeki hassas bölümü, şimdi gelelim teknik mevzulara. Kelepir fiyatlı gibi görünen bir motosiklet kesinlikle sizleri yanıltmasın. En azından, ne kadar basit görünse de eskimiş lastikleri olan bir motosikleti aldıktan sonra iki lastiği değiştirmeye kalktığımızda minimum fiyatı 500 YTL. Olacak ve ekstra bir külfet getirecektir, bu sadece çok basit gibi görünen iki lastik fiyatı. Almanya’da şahit olduğum bir şeyi anlatacağım: İkinci el satan bir mağazaya gittiğinizde, satıcının motosikleti satabilmesi için, ivedilikle değişmesi gereken, hayati tehlike yaratabilecek bazı parçaların örneğin; akü, lastik, zincir vs. değiştirilmesi gerektiğini belirterek, aksi takdirde bu motosikleti satmasının mümkün olamayacağını söyler. Temennimiz zaman içerisinde, ülkemizde de bu tip satıcıların çoğalması.

Motosikletin izini sürün eğer mümkünse motosikleti alırken, o ana kadar bakımının yapıldığı servisi öğrenerek, oradan alacağımız motosiklet hakkındaki teknik detaylar alınmalıdır. Örneğin; kilometre bakımları yapıldı mı? Üzerinde ne gibi parça değişiklikleri oldu? Bundan sonra yapılması gereken bakımları ve size doğuracağı maliyet hakkında bilgi alınması doğru olur. Motosiklet sahibi olmanın veya değiştirmenin vermiş olduğu heyecan ile ufak detaylarmış gibi görülen konuların başımıza büyük belalar açabileceğini unutmamalıyız.

Yukarıda bahsettiğimiz konulara mutlak dikkat edilmeli, art niyetli ikinci el satış mağazalarının olabileceğini ve motosikletinizden alacağı komisyon uğruna sizi zor durumlarda bırakabileceklerini asla unutmayın.

Sağlıklı ve keyifli sürüşler dileğiyle¦

08508850

WhatsApp'la Bilgi Al