Skip to main content

Motosiklet’le Viraj Almak

By 05/12/2016Aralık 20th, 2021Uncategorized

Merhaba sevgili motosiklet sevdalıları,

Bir çok motosiklet kullanıcısının sıkıntısıdır virajlar. Özellikle yeni başlayanlar için korkulu rüya. Motosiklet kullanıcıları için düz hatlarda hareket eden bir motosiklet ile viraja girildiğindeki motosiklet kontrolu farklılık göstermektedir.

İşte size viraj da bu algıyı yenmeniz için bir kaç ipucu;

Yüksek süratle viraja girdiğinizde motosiklet yön değiştireceğinden dolayı bir anda lastiklerin yol tutuşuda farklılık gösterecektir. (bu noktada unutulmamalıdır ki lastiklerimizin asfaltla temas ettiği yer bir kredi kartı büyüklüğündedir) Bu yüzden viraja girmeden önce mutlaka hızınızı azaltmanız gerekmektedir.

Viraja girmeden önce uygun sürat ve vitesi ayarlanmalısınız, dönerken hız sabit tutulmalıdır. Dengeyi korumak için bu çok önemlidir. Viraj içindeki gaz kolu kontrolünüzü çok iyi yapmanız gerekmektedir. Ne kadar gaz vermeniz gerektiği virajın durumuna göre değişmektedir, viraj içersinde hız sabit tutulmalıdır.

Viraj içersinde gazı arttırmanız gerekirse gazı birden açmamalısınız, yavaşça ve dikkatlice arttırmalısınız. Özellikle ıslak zeminlerde çok dikkatli olmalısınız. Su, sabunlu su, yağ vb. maddeler dökülmüş olabilir. Bu gibi bir durumda algılarınız açık olmalı ve derhal yolun kuru kalmış bölümlerini gözlemeli ve motosikletinizle o bölümü kullanmaya çalışmalısınız.

Viraja girerken öyle bir konumlanmalısınız ki yolu çok iyi analiz edip önünüzde sizi rahatsız edecek araç olup olmadığa dikkat etmelisiniz. Viraj bitimine doğru pozisyonunuzu dikleştirmeli ve viraj çıkışına doğru gazı yavaşça arttırmalısınız.

Viraj da bakış açısıda çok önemlidir. Viraja girdiğiniz andan itibaren viraj çıkışına doğru bakılmalı ve söylediğim gibi viraj çıkışına doğru gazı yavaşça arttırmalısınız.

Virajın içersinde gazı bir verip bir kesmeniz motosiklet lastiklerinizin aniden kaymasına neden olabilir. Dikkat!

Motosiklet ile viraja girerken motosiklet üzerinde oturuş pozisyonunuzda çok önemlidir. (Buna aynı zamanda motosiklet üzerinde konumlanmada denir.) Dizlerle depo sıkılmalı, kollar gevşek olmalı, gövde kısmınız hafif viraj tarafına doğru kaydırılmalıdır.

08508850

WhatsApp'la Bilgi Al